New eller II?

Om man har en framgångsrik produkt som blivit uppskattad på marknaden ställs man snart inför en rad problem som man kanske inte förutsett. Ett sådant är att produkten vid något tillfälle måste uppdateras, en ny modellserie introduceras och/eller att ytterligare produkter skall tillföras familjen.

Skolboksexempel på några som är duktiga på detta är aktörerna inom bilindustrin som i mångt och mycket står och faller med nya årsmodeller och uppdateringar av såväl chassin som motorer.

Så vad är då problemet? Jo, man måste se till att de som är ägare till tidigare modeller och årgångar inte blir allt för lidande när den nyare varianten introduceras. Det är inget bra om man 2008 köper en produkt som man från producentens sida redan 2009 får höra inte är något att ha, utan att det är den nya modellen som gäller.

Ett exempel i mina ögon på hur man inte bör göra är det som Electrolux väljer i och med introduktionen av andra generationens Ergorapido, handdammsugaren som varit en formidabel succé för vitvarutillverkaren och som gav konsumenterna hopp om att mindre elektroniska apparater till hemmet inte måste se ut som... ja, ni vet. Elux förde in design och färg, så enkelt, så Apple, och framgången var ett faktum.


Gamla varianten till vänster, nya till höger

Electrolux har dock tyvärr valt att kalla den uppdaterade dammsugaren för Nya Ergorapido. Den främsta och största nackdelen med det är att alla som har den första generationen av dammsugaren numer har den Gamla Ergorapidon. Inte Första Generationen, vilket låter ganska bra, utan den "gaaamla"...

Frågan man måste ställa Electrolux namnteam är: vad är det för fel på Andra Generationen, eller helt enkel Ergorapido II? Jag hade själv röstat för II då det är ganska coolt, på samma gång som man kunde sätta en viss stolthet i att ha varit först med I:an...

Christian Bye, chefredaktör