Inte mycket att välja på

En svensk kyckling blir slaktfärdig på en månad. Samma tid för motsvarande franska kyckling är ett halvår. I Sverige finns bara en enda sorts kyckling: Cobb Ross, en framavlad hybrid konstruerad för att växa snabbt och ge stora bröstfiléer. Detta gör kycklingen till den mest industrialiserade köttprodukten i Sverige.

Med ett uttalande som känns från en tid som flytt säger Eva Berndtson, veterinär vid Swehatch, som citeras i dagens DN att ”de svenska konsumenterna bryr sig inte om vad det är för ras, bara ifall kycklingen är ekologisk eller traditionell”. Och när man tänker på det, valfriheten i svenska livsmedelsbutiker stannar oftast i yoghurthyllan. Hur många svenskar vet vilken ras det malda nötköttet kommer från, eller något mer om laxen än att den är odlad i Norge?

Enligt DN hänger i franska charkuterier olika kycklingsorter från taket med en fjäder oplockad. Detta är ett kvalitetstecken som visar att det inte är en broiler det handlar om utan en naturprodukt. Det är givetvis långt till att detta kommer att ske i Sverige (om någonsin) men i Söderhallarna i Stockholm importeras åtminstone djupfryst fransk kyckling till de stamkunder som vet vad de vill ha. För oss andra gäller kycklingarnas motsvarighet till Belgian Blue tills vi säger ifrån och ändrar på saken.

/Christian Bye, chefredaktör