Mörknadsföring

I dagens SvD tar Lars Berge upp ett mycket intressant begrepp i sin krönika. Det är den amerikanske författaren och journalisten Rob Walker som myntat ordet "murketing", vilket Berge översatt till "mörknadsföring". Det handlar helt enkelt om hur marknadsförare har ändrat strategi då konsumenter blivit mer skeptiska, till allt mer suggestiva och psykologiska metoder. 


Rob Walkers bok Buying In.
(Foto från Amazon.com.)


Berge tar ett exempel från Red Bull och deras sätt att marknadsföra sin energidryck. I Sverige har man bl.a. låtit en "mystisk välgörare" gå från bar till bar i Göteborg och fråga bartendern vad han eller hon rekommenderar. Blir svaret något vari Red Bull ingår så får bartendern en iPod! När ryktet om detta spred sig i krogvärlden såg snart varenda bartender till att det fanns österrikisk energidryck i kylen. Ett smart drag på mikroskalan som kompletterar Red Bulls supersatsningar på t.ex. Formel 1.

Men vad är det egentligen som är så fantastiskt med Red Bull? I undersökning efter undersökning konstateras att det verksamma ämnet i Red Bul, taurin, inte har någon uppiggande effekt. Ändå säljs det varje år 1,9 miljarder burkar Red Bull och i samtliga fall är det för att den som dricker skall bli pigg (det kanske finns en och annan som dricker Red Bull för smaken även om det är svårt att tro).

Styrkan i Red Bulls marknadsföring, förlåt mörknadsföring, är helt enkelt att få alla dessa konsumenter att faktiskt uppleva att de blir piggare trots att effekten inte är bevisad. Samt även säga till andra konsumenter hur pigg man blir.

Christian Bye, chefredaktör