50 snabba

Mer från Fast Company. Tidningen presenterar i sitt senaste nummer (March 2008) listan Fast 50 bestående av de företag som man anser är världens mest innovativa. På plats 5 t.o.m. 1 kom:

5. Ideo.

Designbyrån från Palo Alto jobbar bl.a. med non-profitkunder som Röda Korset, Acumen Fund och CDC, vilka alla är ganska invecklade uppdrag. Men de har även designat förarkabinen till jetplanet Eclipse 500 Very Light Jet och LCD-skärmar till Samsung, vilka båda har vunnit prestigefyllda designpriser. Men det som genererat allra mest buzz är det system som man designade för Bank of America som grundade sig på forskning gällande kvinnors avrundningsvanor. Man kom fram till att väldigt många rundade av uppåt till närmsta jämna tal och utifrån det skapade man en (gratis) tjänst, Keep The Change, där de avrundade örena går direkt in på ett sparkonto. Under det första året som kampanjen pågick blev 2,5 miljoner bankkunder medlemmar!

4. General Electric.

GE kom med på listan inte på grund av sin historia utan på grund av de ganska banbrytande produkter som man jobbar med nu. Bland dessa kan nämnas en CT-scanner som minskar strålningen med 50 procent och ett hybridlokomotiv som minskar utsläppen med hälften. Till detta planerar man att kunna lansera organisk OLED belysning till konsumentmarknaden kring år 2010.

3. Facebook.

Trots en lång rad uppmärksammade marknadsföringstabbar har Facebook etablerat sig som en riktigt tung aktör på Internet. Företaget värderas i dag till 15 miljarder dollar, mycket tack vare Microsofts nyliga investering på 240 miljoner dollar.

2. Apple.

Apple kanske snart stöter på en rad nya problem, men under de senaste åren har företaget inte gjort många fel. Produkter som iPhone, iPod Touch och det nya operativsystemet Leopard har medverkat till en enorm inkomstökning för företaget.

1. Google.

På anställningsintervju hos Google kan man få frågan: om du fick möjlighet att använda Googles tillgångar för att förändra världen, vad skulle du göra då? Och om man kan svara på den frågan tillfredsställande så fortsätter Google att ställa frågor när man väl blivit anställd: tycker du att vi tar vara på din kompetens?, får du allt du behöver för att komma på något nytt? 
Google betraktar information som en grundläggande och livsviktig råvara, av samma dignitet som vatten. Detta har lett fram till ett företag med 16 000 anställda med en omsättning på 14 miljarder dollar och som sätter ära i att försöka utveckla produkter som kommer att förändra världen.

---

Som enda nordiska företag hittas Nokia på en hedrande sjundeplats, bl.a. på grund av den höga globala marknadsandelen (36 procent) och deras känsla för att skräddarsy produkter till lokala marknader (färgglada mobiler i Indien och Mellanöstern, telefoner utan skrivna menyer i områden med låg läskunnighet). Men man pekar även på utmaningen som den nordamerikanska marknaden utgör där man endast har 10 procent av marknaden.

Läs mer och få hela listan här.

//Christian Bye, chefred.