Kännedomens betydelse i marknadens snöstorm

I Dagens Nyheter går för tillfället en serie som heter ”Doris”. Den är gjord av Susanne Fredelius och är särskilt riktad till barn. Det har förstås med det att göra, men ”Doris” är ofta knivskarpt klarsynt och analytisk, och mycket väl värd att läsa även av andra åldersgrupper (intressant nog gäller detta även en annan serie i DN, nämligen ”Medelålders Plus” av Sven-Bertil Bärnarp som jag alltid läser med stor behållning).

I dagens tidning fanns följande ”Doris”-strip med och jag slogs av hur den, givetvis utan att mena det, så klockrent beskriver kärnan i starka varumärken:


Doris och Kalle är väl påpälsade i snön

Svårare än så är det inte, i alla fall inte med avseende på hur man som varumärkesinnehavare och/eller varumärkesutvecklare bör förhålla sig till hur varumärken fungerar. Det handlar om igenkänning och positiva associationer, utgående från en god produkt och ett ärligt varumärkeslöfte. I serien är Doris fina gröna toppluva med svarta ränder mer särskiljande än Kalles lite enklare grå mössa och därför känner han igen henne men inte tvärt om. Det skulle i verklighetens fall inte vara fel för en liten kille som Kalle att inte sticka ut, men för de flesta produkter på en konkurrensutsatt marknad kan det vara ödesdigert.

/Christian Bye, chefredaktör