Vad kostar en kaffe?

På Espresso House får man betala 24 kronor för en liten bryggkaffe. Det kan man ha en massa åsikter om, men är folk villiga att betala så är det väl så. Vad som värre är att jag i morse när jag köpte just en sådan liten bryggkaffe fick sätta på locket själv! Det kanske inte låter så himla farligt, men "baristan" som tog emot min beställning satte ner kaffet på bardisken c:a en meter bort och nämnde inte med ytterligare ett ord vad som nu gällde. Jag må vara en gnällspik men på något sätt känns det som om att pappmuggskaffe för 24 spänn åtminstone skall ha ett lock på när man serveras det.

Jag är dessutom extra känslig eftersom jag var inne på en av Coffee Cups tidigare butiker. Coffee Cup, som var mitt favoritvarumärke i kaffesvängen, har nämligen nyss blivit uppköpt av det investmentbolag som även köpt Espresso House. Efter uppköpen väljer man att varumärka om det hela till Espresso House. Varför de nya ägarna gör så är en gåta för mig då de två kedjorna stod för ganska olika erbjudanden som riktade sig till olika målgrupper. Man skulle därför kunna tänka sig att ägarna kunde tjäna på att bygga de två varumärkena sida vid sida. Nu väljer man en enklare väg där man i mina ögon offrar väl mycket.

Så sammanfattningsvis skulle man kunna säga att det där kaffet i morse kostade mig 24 kronor och Espresso House en trogen kund.


Vila i frid, kära kaffevarumärke!

/Christian Bye, chefredaktör